Følg Lerøy Seafood Group

Tid for lutefisk

Blogginnlegg   •   des 08, 2015 11:54 CET

– Jeg har jobbet på en av de største lutefiskrestaurantene utenfor Oslo, så jeg har nok laget noen tonn lutefisk.

Kokk og leder i Menylauget, Espen Lie, må le litt av spørsmålet om hva lutefisk betyr for han. For mange er det vonde barndomsminner om den geléaktige konsistensen og halvspiste fat, hvor tilbehøret var oppspist og fisken lå igjen. For andre er det tradisjon og godt håndverk. Noen tar tradisjonen så på alvor at de deltar på lokale lutefisklag, og for dem som skulle lure så finnes det selvsagt et eget Norsk Kongelig Lutefisklag.

Mens man venter
For Lie har det i mange år vært jobb han har forbundet med retten. Samtidig er det en stor respekt for fisken som nærmest har blitt en nasjonalskatt. Her snakker vi om Norges lengst vedvarende eksportartikkel. Han er ikke i tvil om hvorfor mange har trykket fiskeretten til sitt hjerte.

– Det er garantert fordi det er så sosialt å spise. Rammen rundt det hele er en utrolig unik hygge, og ikke minst prosessen for å komme dit. Man skal fange fisken, henge den til tørk og la den modne. Folk går og venter i ukesvis på at den skal bli klar. Så samles man og det er en høytidelig greie.


Ikke tull med lutefisken

Kokken selv har gjennom årenes løp laget et utall variasjoner av middagen, men er klar i talen:
– Ikke tull for mye med lutefisk. Jeg har prøvd meg litt, blant annet gratinert den med estragon og sennep, men man burde ikke tulle for mye med det. Jeg ville heller valgt den tradisjonelle varianten, sier han bastant.

Og med det mener han fisk, potet (mange velger Ringerikspoteten, men det trenger man ikke) ertepuré og bacon.

– Kan restene brukes?
Lie tar en liten tenkepause. Han forteller at han synes fisken mister litt sjelen når den ikke er rykende varm og nylaget.
– Dessuten er det utrolig nok nesten aldri lutefiskrester etter en middag. Tvert imot er det en sak å lage nok, mener han.

Er det mot all formodning litt fisk til overs, anbefaler Lie å legge fisken i en fersk lefse eller wrap sammen med ertepuré og bacon.
– Det er godt og enkelt, sier han.

Salt nok
For dem som skal lage retten for første gang har han noen enkle råd for å unngå å havne på dypt vann.

–Det er best å bake fisken i ovnen i en langpanne. Den har så mye fuktighet i seg at den baker seg selv. Noe av det viktigste er å salte nok. Da blir den fast og flaker seg fint.

Brunost og lønnesirup
Kokken skjønner godt dem som rister på hodet over gale nordmenn som legger fisken i lut for så å spise den etterpå. Han har likevel et tips til skeptikerne.

– Mange førstegangs-spisere synes det er enklere å like lutefisk når de får hele smaks-palletten servert. Derfor kan lønnesirup eller revet brunost fungere utmerket som tilbehør! Og stort norskere blir det vel ikke?

Kommentarer (0)

Legg til kommentar

Kommentar

Ved å sende inn kommentaren aksepterer du at dine personopplysninger behandles i samsvar med Mynewsdesks Personvernerklæring.