Følg Lerøy Seafood Group

​Dagen for deg som elsker sushi

Nyhet   •   jun 16, 2016 09:30 CEST

Ikke glem den internasjonale Sushidagen på lørdag 18.juni

På lørdag 18. juni, feirer vi den internasjonale sushidagen, og i den forbindelse serverer vi deg en rekke fakta om sushi. Visste du forresten at på Sjømathuset til Lerøy i Oslo, lager vi 300 000 biter sushi hver uke?
 

* Hvem skulle tro at sushi egentlig er gatemat fra Tokyo? Sushien ble til i Edo-perioden 1603-1868. Japanerne hadde i mer enn 200 år anvendt eddik for å modne risen. De fant også ut at dette ga risen bedre smak. Sushiens gjennombrudd kom omkring 1850, da kokken Hinaya Yohei serverte biter av rå fisk på en liten pute av ris, i sin egen sushikiosk i Tokyo. Travle japanere spiste de små delikatesserettene, og det tok ikke lang tid før suksessen ble kopiert.

* Bergensbedriften Lerøy har en lang historie med Japan, og er en av årsakene til at de startet med sushi. Helt tilbake til 1980-årene startet Lerøy å sende fersk laks med rutefly til Japan. I perioden 1995-2007 ble det sendt egne charterfly med laks direkte fra Norge til Japan.

*Sushi betyr «marinert ris» på japansk og er Japans nasjonalrett.

*Sushi blir tradisjonelt servert sammen med soyasaus kalt murasaki, syltet ingefær kalt gari, oppkvernet japansk pepperrot kalt wasabi og grønn te kalt agari.

* Eddik og wasabi hemmer bakterievekst i fisk. Sushi-ris er tilsatt en spesiell eddik, og forskere har funnet ut at den hemmer oppvekst av bakterier. Samtidig viser forskning at fersk wasabi har en bakteriedrepende effekt.

* Det er en vanlig misoppfattelse at all sushi inneholder eller består av rå fisk. Rå fisk er en viktig ingrediens, men brukes ikke i all sushi. Rå fisk alene blir ikke kalt sushi, men sashimi.

* Den første sushirestauranten i Norge var Sakura på Bogstad i Oslo, som åpnet 1985. I 2005 fikk man for første gang kjøpt sushi over disk, på Deli de Luca på Grünerløkka.

* I tillegg til i Oslo, har Lerøy sushifabrikker i Spania, Sverige og Finland. I Spania markedsføres sushien som Lerøy-sushi.

*Lerøy startet med fersk sushi til butikk i Norge i 2011, og er en ledende leverandør av sjømat til japanske restauranter i Norge.

* De vanligste råvarene i sushi er laks, kveite, flyndre, tunfisk, scampi, reker, kamskjell, flyndre, lakserogn og kokt blekksprut. Man kan også bruke eggeomelett. Hvilke råvarer man benytter varierer med hvor i verden man befinner seg, hvert land har sin lokale spesialitet.

* ingefær som serveres ved siden av sushi, er for å nøytralisere smakssansene mellom hver bit, men ingefær hjelper også fordøyelsen, samtidig som den er bakteriebekjempende.

* Det er en japansk tradisjon å spise sushi med hendene, og ikke med spisepinner.

*I 2015 spiste nordmenn sushi for 839 millioner kroner, og antall sushibedrifter har steget fra 76 i 2004 til 310 restauranter i 2015.
 

Sushi konkurranse

I anledning den internasjonale sushidagen, har vi en konkurranse på Instagram @leroyseafood. Ta et bilde av ditt sushiøyeblikk og send den til oss. Du kan vinne sommerens heiteste produkt, din egen laybag. 

Les mer på om konkurransen på @leroyseafood og på leroy.no.

Kommentarer (0)

Legg til kommentar

Kommentar

Ved å sende inn kommentaren aksepterer du at dine personopplysninger behandles i samsvar med Mynewsdesks Personvernerklæring.