Følg Lerøy Seafood Group

Nå trenger vi tilskudd av vitamin D

Nyhet   •   nov 13, 2015 08:46 CET

Vi bør spise sjømat hele året, men om vinteren trenger vi tilskudd av vitamin D, og da er fet fisk og tran suverene vitamin D kilder. Visste du at du må drikke 2,5 liter melk tilsatt vitamin D for å få i deg samme mengde vitamin D som i 100 gram fet fisk?

Ifølge Alfred Halstensen, professor i medisin ved Universitetet i Bergen, spiser halvparten av nordmenn tilstrekkelig med sjømat, men han skulle ønske at også den andre halvparten ville spise mer av havets goder.

– Ikke minst for å ta godt vare på helsen sin, og fordi god sjømat smaker nydelig. Tilberedning av sjømat er veldig raskt og enkelt og passer godt for travle mennesker. Den kan spises rå eller røkt, stekes, grilles og bakes i ovn. Eller hva med noen ekstra fiskebiter, gulrøtter, poteter og løk i en fiskesuppe?

Uendelige muligheter
Halstensen påpeker at du må spise 125 gram smør tilsatt vitamin D eller drikke 2,5 liter melk tilsatt vitamin D for å få i deg samme mengde vitamin D som i 100 gram fet fisk eller 5 ml tran. Selv spiser professoren mye fisk, nesten hver dag. Han liker all sjømat og varierer både når det gjelder type og tilberedning.

– Mulighetene er jo nærmest uendelige. Sjøkreps og reker, grillet småmakrell, røkt og gravet laks og ørret er topp, men fersk torsk er kanskje enda bedre. Selvfisket fisk smaker selvsagt best, spesielt superfersk pale med litt godt smør eller rømme, sier han og anbefaler samtidig at sjømat bør trekkes ved 55-65 grader, og ikke kokes, for da koker du bort det sunne omega-3 fettet.

Vinteren lyst i møte
Om sommeren får de fleste nordmenn tilstrekkelig med vitamin D fordi sollys får kroppen til å produsere dette selv. Men når mørket setter inn i september, går produksjonen gradvis nedover. Med sjømat på tallerkenen kan du derimot gå mørketiden lysere i møte.

– Vi bør spise sjømat hele året, men om vinteren trenger vi tilskudd av vitamin D, og da er fet fisk og tran suverene vitamin D kilder. Helsedirektoratet anbefaler to til tre fiskemåltid i uken, der halvparten bør være fet fisk som makrell, sild, laks og ørret, sier Halstensen.

Fokus på sjømatforskning
Halstensen har mye kunnskap om sjømat, og har en sentral rolle i «Frå Hav til Helse», et samarbeidsprogram som startet i 2005 for de institusjonene i Bergen som forsker på sjømat og menneskers helse. Universitetet i Bergen, Nasjonalt institutt for ernæring og sjømatforskning (NIFES), Haukeland Universitetssjukehus, Nofima og Havforskningsinstituttet deltar.
Hovedmålet er å styrke forskning på og bruk av helsefremmende sjømat. Det forskes enormt mye på sjømat i Bergen nå. Over 100 millioner kroner skal forskerne bruke de nærmeste årene for å utforske sjømat og helse. Det blir mye ny og viktig kunnskap for oss alle, understreker han.

Mange helsefordeler
Forskning gjennom flere år har blant annet konkludert med at å spise mat fra havet kan virke inn på både din fysiske og psykiske helse. På oppdrag for Mattilsynet har Vitenskapskomiteen for mattrygghet (VKM) vurdert nytte og risiko ved å spise fisk. VKM konkluderer at per i dag spiser voksne og barn i gjennomsnitt nok fisk til å dekke behovet for marine omega-3 fettsyrer. Gravide kvinner derimot spiser ikke nok fisk til å dekke behovet. Dermed kan fosteret og barnet som ammes gå glipp av fordelene som fisken gir for utvikling av nervesystemet. I følge VKM er det også godt dokumentert i forskningen at fet og mager fisk beskytter mot hjerte- og karsykdommer. Omega-3 øker også tallet på kontaktpunkt mellom nerveceller i hjernen noe som er viktig for hjerneutvikling og gir bedre intelligens.

– Flere vitenskapelige studier bekrefter at mennesker lærer bedre når de spiser marint omega-3. Depresjon er mindre vanlig blant folk som spiser mye sjømat. Forskerne mener omega-3 er viktig for hjernecellenes funksjon, sier Halstensen.

Og helsefordelene stopper ikke der. Listen er lang ifølge professoren.
– Fiskeproteinene, som det er massevis av i fiskekjøtt, regulerer blodsukker, insulin og fettsyrene i kroppen på en gunstig måte.

Sjømat inneholder mye mineraler, selen og jod som også er viktig for at cellene i kroppen skal fungere godt. Sjømat er dessuten relativt kalorifattig, noe som er et godt alternativ for dem som ønsker en slankere kropp, sier han.


Så kjapt lager du barnas favoritt - lakseburger.

Kommentarer (0)

Legg til kommentar

Kommentar

Ved å sende inn kommentaren aksepterer du at dine personopplysninger behandles i samsvar med Mynewsdesks Personvernerklæring.