Følg Lerøy Seafood Group

​På lag med Helsedepartementet for en sunnere befolkning

Nyhet   •   mai 18, 2017 07:50 CEST

16. mai signerte flere sjømatbedrifter intensjonsavtalen med helsemyndighetene om å gjøre det enklere for folk å ta sunne valg i butikken. Lerøy er en av dem som ønsker å bidra til en sunnere kosthold blant befolkningen.

Som kvalitetsorientert sjømatprodusent ønsker Lerøy å bidra til et bedre kosthold. Derfor har selskapet sluttet seg til en avtale med Helse- og omsorgsdepartementet som skal gjøre det enklere for forbrukere å ta gode valg i butikken.

Gjennom å gjøre sunne matvarer lett tilgjengelig og hjelpe forbrukerne til å ta helsefremmende valg i butikken, er målet å forbedre folkehelsen og forebygge livsstilssykdommer. God helse er bærekraftig og viktig for god livskvalitet. Og både bærekraft og kvalitet er viktig for Lerøy. Derfor har sjømatprodusenten gått sammen med Helse- og omsorgsdepartementet for å gjøre maten i de tusen hjem og kjøleskap sunnere.

Konkrete tiltak
16. mai møtte statssekretær Frode Hestnes en rekke matprodusenter og grossister hos Helsedirektoratet i Oslo for å signere tilslutningsavtaler som forplikter matprodusentene og handelen til å bidra til at vi øker inntaket av grønnsaker, frukt, grove kornprodukter og sjømat. Samme dag arrangerte også aktørene innen de tre bransjene frukt og grønt, grove kornprodukter og sjømaten workshop for å komme fram til konkrete tiltak som kan bidra til å nå målene.

Sammen for sunnere vaner
Avtalen inneholder konkrete mål som skal bidra til at nordmenn får et bedre kosthold. Et av målene et at befolkningen skal spise 20% mer frukt og bær, grønnsaker, grove kornprodukter og sjømat innen 2021. 

– Denne avtalen er viktig for å redusere inntaket av salt, sukker og mettet fett hos nordmenn. Det er blant annet vist gjennom danske studier at redusert inntak av salt fører til færre tilfeller av hjerte-karsykdommer, skriver Helse- og omsorgsdepartementet på sine nettsider.

Målene i avtalen er de mest ambisiøse i EU og setter Norge i tet i arbeidet med folkehelse.

Mer fisk, frukt og grønt
En av målsetningene med avtalen er å bidra til at folk spiser mer fisk, frukt og grønt. Fisk og sjømat er Lerøys spesialitet, og her kommer denne spisskompetansen til sin rett. Helse- og omsorgsdepartementet anbefaler to til tre fiskemiddager i uken, og Lerøy vil vise hvor enkelt og godt det kan være å få til. Som en viktig kilde til flere næringsstoffer, som omega 3-fettsyrer, jod, selen og vitamin D, er fordelene med å spise sjømat godt dokumentert, og særlig fet fisk kan forebygge hjerte-karsykdommer.

Sunnere ferdigmat
Et viktig satsingsområde er næringsrike retter som krever lite eller ingen tilberedning. Det er ofte her salt, sukker og fett sniker seg inn. Et eksempel på et næringsrikt alternativ er den nye ferdigretten poke, inspirert av den trendy fiskeretten fra Hawaii. Blant annet gjennom å tilby sunne alternativer for folk på farten vil Lerøy gjøre sitt for å redusere inntaket av usunne råvarer.

– For oss vil fokuset på å levere næringsrik og ren kvalitetsmat være enda viktigere enn tidligere, sier leder for kvalitet og samfunnsansvar i Lerøy Seafood, Anne Hilde Midttveit.

Fokus på råvarer i sesong, økt bevissthet rundt bruk av råvarer, og næringsrike ferdigretter er viktige stikkord.Med satsing på kvalitet og forbrukervennlige løsninger skal Lerøy bidra til en sunnere befolkning.

Om intensjonsavtalen:

  • Gjeldende fra 6. desember 2016 til og med 31.12.2021.
  • Målet er å få befolkningen til å spise 20% mer frukt og bær, grønnsaker, grove kornprodukter og sjømat.
  • I tillegg redusere det daglige inntaket av sukker, salt og mettet fett.
  • Avtalen er et samarbeid mellom Helse- og omsorgsdepartementet og aktører i matvarebransjen.
  • Avtalen ble initiert og utarbeidet av NHO Mat og Drikke.
  • 16. mai møttes en rekke matprodusenter og grossister statssekretær Frode Hestnes på Helsedirektoratet for å signere avtaler som forplikter aktørene til å bidra til økt inntak av sunnere matvarer.

Kommentarer (0)

Legg til kommentar

Kommentar

Ved å sende inn kommentaren aksepterer du at dine personopplysninger behandles i samsvar med Mynewsdesks Personvernerklæring.