Følg Lerøy Seafood Group

Tare på tallerkenen

Nyhet   •   jun 17, 2016 09:00 CEST

Kjøkkensjef og medeier på Lysverket, Christopher Haatuft synes det er svært spennende at Lerøy nå produserer tare som restauranten kan bruke i sin matlaging. Her har han disket opp med en salat bestående av tomat, kamskjell og sukkertare.

Når stjernekokk Christopher Haatuft disker opp med de flotteste retter på Lysverket, er en av ingrediensene sukkertare fra Ocean Forest.

– Tare har smaksforsterkende egenskaper og fremhever smaken av det du bruker den i, forteller Haatuft som er kjøkkensjef og medeier på den anerkjente sjømatrestauranten i Bergen.

Lokalprodusert
70 prosent av jordens overflate består av havområder. I dag kommer bare fem prosent av det vi spiser i verden fra havet. Potensialet for å utnytte ressursene fra sjøen er enorme. Mens folk i Japan, Kina, Sør-Korea og Filippinene ser på tare som sunn og smaksrik mat, blir ressursen ofte forbundet med dyrefor og gjødsel i Norge. Dette ønsker Ocean Forest å gjøre noe med. Ved Rongøy i Øygarden utenfor Bergen ligger et av Lerøys havbruksanlegg for laks. For første gang er tare dyrket samlokalisert med havbruksanlegget. Ocean Forest AS eies 50/50 av Bellona og Lerøy Seafood Group ASA. Sukkertare som ble satt ut i oktober, har nå vokst seg lange og smakfulle, og Lysverket har fått deler av den første innhøstingen.
– Da vi hørte at Ocean Forest høstet sukkertare, ble vi umiddelbart veldig interessert. Det at produksjonen er så lokal gjør produktet lett tilgjengelig. Vi kan dermed være med å påvirke og skreddersy sluttproduktet, noe som er helt fantastisk, sier Haatuft.

Flere spennende bruksområder
Når Haatuft får sukkertaren fra Ocean Forest, tørker han den i ovnen på svak varme. Da holder den seg evig, og får flere bruksområder.
– Når jeg tørker taren, konsentreres smaken, og den er da super å bruke i buljong, fiskekraft eller i sauser. Tare kan også brukes som krydder, forteller han og oppfordrer folk nå i grillsesongen til å lage tangsmør.
– Bruk dette på fisken på grillen, og du får deg garantert en ny smaksopplevelse!

Frister det med tare-iskrem? 
På Lysverket er tare en naturlig del av menyen, og du får servert tare både i forretter, hovedretter og til og med desserter. 

– På menyen har vi blant annet en fiskerett og en salat hvor vi bruker sukkertare. Tare brukes også i iskrem sammen med hvit sjokolade. Generelt har tare blitt veldig godt mottatt blant våre gjester, og vi merker en stor interesse for bruk av tare i matlagingen, sier Christopher Haatuft.

Kommentarer (0)

Legg til kommentar

Kommentar

Ved å sende inn kommentaren aksepterer du at dine personopplysninger behandles i samsvar med Mynewsdesks Personvernerklæring.